Jullie mogen naar binnen” roept onze docent. We pakken de reanimatiekar, openen de deur, en treffen onze BLS’ende collega student aan. Hij is met zijn knieën op bed is gesprongen om een goede hartmassage te kunnen geven. Met zijn telling is hij de dertig allang gepasseerd, maar ik verzoek hem nog even door te gaan met zijn goede werk. Nadat ik samen met ons derde groepslid het bed van de kant heb gereden en het bedschot heb verwijderd, installeer ik mezelf en mijn ambuballon aan het hoofdeind van Annie.

“Ons An” ligt zogenaamd op een chirurgische afdeling, en is (niet echt, maar voor deze oefening toch wel) geopereerd aan een verzonnen AAA. En nu heeft Annie ventrikelfibrilleren, die wij moeten veranderen naar een gewoon goed hartritme. En dat ritme kunnen we niet terug fantaseren helaas, nee daar moet werk voor verricht worden. Kortom, we oefenen vandaag Advanced Life Support.

Ik ben benoemd tot ventilator en heb daarmee in deze casus meteen de leiding. Dat blijkt niet mee te vallen wanneer de ene collega geen ritmegevoel (31, 32, 33…) heeft, en de ander door de spanning geen hartritmes meer kan herkennen. Ik vergeet de masseur hardop te laten tellen wanneer ik de circulator nogmaals verzoek te stoppen met gieberen. Ze stond te draaien aan de adrenaline, vraagt mij hoe dit moet en spuit zo 10 cc de lucht in. In mijn rechter oor hoor ik inmiddels weer “35, 36, 37” en ik sommeer te stoppen zodat ik kan beademen. Wanneer de circulator vergeet te defibrilleren help ik haar zo goed en kwaad als ik kan door het protocol heen.

Mijn leidinggevende capaciteiten zijn een fiasco. Deze situatie is zachtjes gezegd een complete chaos. Hoe kun je twee mensen sturen die net als jij de ervaring missen? Hoe kun je na één les het protocol uitvoeren zonder deze erbij te houden? Er wordt zachtjes gelachen aan de zijlijn, aangezien alle medestudenten al weten dat Annie deze reddingspoging niet zal overleven. De docent besluit ons te laten stoppen. Reanimatie mislukt, patiënt overleden, verpleegkundigen gesloopt. Advies; veel oefenen, heeeeel veel oefenen… en van groep wisselen!

Zuster Velthuys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s