Hij wil niet meer. Al jaren niet meer. Er liggen handgeschreven wilsverklaringen en euthanasieverzoeken ten gevolgen van zijn depressie. Door een serieuze maar mislukte zelfmoordpoging is hij in het verpleeghuis beland, halfzijdig verlamd door zuurstoftekort in de bovenkamer. Als hij zichzelf kon voortbewegen dan zou hij nog een poging doen. Dat heeft hij iedereen inmiddels wel duidelijk gemaakt.

En toen kreeg hij het aan zijn hart. “Niet zo erg“, zei meneer. “Erg genoeg“, zeiden de zusters van het verpleeghuis. En dus brachten ze hem naar ons.

Hij is een beetje nors“, draagt mijn collega ’s morgens over, maar dat is ook niet zo vreemd. Ze vertelt ons zijn verhaal. En voor zover we dat kunnen leven we met hem mee. Meneer zelf heeft echter al dat leven van ons niet nodig. Hij heeft genoeg aan dat van zichzelf.

De cardioloog vindt het belangrijk dat meneer zich laat helpen aan zijn kransslagaders. Dat hij zijn hart moeten laten katheteriseren. Meneer snapt al die ophef niet om een paar vernauwde vaten. De arts legt hem uit dat een hartkatherisatie wel risico’s met zich meebrengt. Dat wanneer er zich een “acute situatie” voordoet ze hem een elektrische schok moeten toedienen. En vooral dat laatste lijkt meneer wel wat. Niet beseffende dat die schok zijn leven juist zal verlengen in plaats van beëindigen.

En nu is hij weer terug. Naar het verpleeghuis welteverstaan. De zusters waren erg blij hem weer te zien. Hij was echter nog minder blij met hen dan voorheen. Zijn echtgenote sjokt met een tas vol zorgen achter hen aan onze gang uit. Ze houdt haar hart vast, en klampt zich vast aan dat van haar man… zolang het nog kan.

Zuster Velthuys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s