Ik kan haar niet helpen, al zou ik niets liever willen. Ik heb de assistent vannacht al vier keer gebeld om adequate pijnmedicatie af te spreken, maar niets lijkt te helpen. Ik voel me machteloos en gefrustreerd, net als mijn patiënt. Anderhalve week geleden is er een stuk darm verwijderd in verband met darmkanker. Alsof het slechte nieuws van de uitzaaiingen nog niet genoeg was krijgt de jongedame (35 jaar) er ook nog eens een forse naadlekkage bovenop. Haar buik bleek fors gecontamineerd en er is een eindstandig stoma aangelegd. In verband met de grote kans op een bloedvergiftiging ligt ze nu op de IC.

Haar buik is geprikkeld. Ze kan niet meer liggen. Ze wil eruit, op de rand van het bed. Ze wil zelfs op haar buik liggen, als het maar niet op haar rug is, want die doet vreselijk veel pijn. Haar maagsonde maakt haar aan het braken en haar pijnlijke infuus doet haar huilen. Tranen van frustratie. Dikke tranen van onbegrip. Waarom haal ik niet al die slangen eruit? Waarom zet ik haar niet gewoon even op de stoel? Waarom bel ik de arts niet voor tantum? Want Tantum kan haar pijn weg nemen zegt ze. Ik masseer haar schouderbladen en maak hotpacks klaar. Ik dep haar voorhoofd en ondersteun haar ademhaling.

Tijdens haar paniek aanvallen begint ze te braken, hyperventileren, smeken en te bidden. Mijn monitor slaat groot alarm en ik begin weer van vooraf aan met mijn washandjes, spuugbakjes, pijnmedicatie, warmtepakkingen en een flinke dosis geduld. Er mag weer een nieuwe pijnpomp worden gestart. Om 5.00 slaken we beide een zucht van verlichting. De ontspanning keer terug, de pijn lijkt onder controle. Mijn patiënt huilt nu tranen van geluk. Terwijl ze me nog probeert te vertellen hoe dankbaar ze is valt ze zachtjes in slaap.

Zuster Velthuys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s