Nee, spuug maar even uit mevrouw!” hoor ik mezelf zeggen. Zij heeft me ook gehoord, en misschien zelfs wel een beetje begrepen, want ze kijkt me aan met ogen die willen zeggen “bemoei je met je eigen zaken”. Mevrouw Zandman kauwt rustig verder op de bloedverdunner die ze zojuist op de grond aantrof. Af en toe haalt ze met haar tong de korreltjes, die vrij zijn gekomen uit de capsule, tussen haar tanden vandaan. Haar lippen zien gelig maar het lijkt haar niet te deren. De Persantin was voor de buurman bedoeld, maar deze was duidelijk niet van plan om hem in te nemen. Hij slingerde het potje pillen zonder pardon uit mijn handen, op de grond, en mevrouw Zandman was de eerlijk is eerlijke vinder.

Het overkomt iedere verpleegkundige wel een (paar) keer in haar loopbaan. Fouten met medicatie zijn uiteraard niet goed, maar ze gebeuren wel. Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Maar als je MET mensen werkt, kan je jezelf deze fouten niet permitteren. Mw Zandman is gelukkig niet bij o­ns opgenomen in verband met bijvoorbeeld een hersenbloeding. Mw moest haar medicatie (waaronder een Persantin) zelfs eigenlijk nog krijgen. Dit neemt echter niet weg dat er geen grote gevolgen kunnen zitten aan soortgelijke situaties. Situaties die zich in een fractie van een seconde af kunnen spelen, en wat doe je er achteraf nog aan?

Als verpleegkundige werk je regelmatig met verwarde patiënten, mensen die een verminderde cognitie hebben door welk (neurologisch) ziektebeeld dan ook. Als bijvoorbeeld meneer Jansen door een dreigende dwarslaesie aan het bed is gekluisterd (weliswaar goed bij de pinken maar niet mobiel) kun je toch niet zonder na te denken zijn pillen op het nachtkastje achterlaten. Tenminste… niet als zijn buurvrouw deze pillen kan verwarren met die van haar. Ze zal niet de eerste zijn die de medicatie van alle kamergenoten inneemt, puur omdat ze het niet begrijpt. Wij moeten nadenken voor de patiënt, en er niet klakkeloos van uitgaan dat het inderdaad mevrouw Pieterse is die zojuist ja riep op haar(?) naam. Dus denk na bij wat je doet. Zorg dat je vooraf zeker weet dat het de juiste patiënt is die het pilletje eet.

Zuster Velthuys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s