Mevrouw, weet u eigenlijk wel dat ik altijd directeur ben geweest”? Deze dringende vraag van een hopeloze patiënt kan onze plannen echter niet meer veranderen. Er is een ander die zijn eenpersoonskamer harder nodig heeft. Hij is echter niet de enige patiënt die nog in klassenverpleging denkt, ik sta soms versteld van de eisen die mensen kunnen stellen. Een kannetje koffie voor het bezoek wordt soms vriendelijk doch dringend afgedwongen, net als de bezoektijden trouwens. De sterrenverzekering bestaat niet meer mensen!

Voorheen bestond er in de praktijk al geen verschil meer in behandeling en verzorging van klassenpatiënten. De directeur wordt omgeruild met een huisvrouw aangezien het de medische en verpleegkundige zorg van de vrouw ten goede komt.

Het o­nderscheid in klasse van verpleging is door o­ntwikkelingen in de ziekenhuiszorg vervallen omdat blijkt het in de praktijk niet op deze manier werkt. Het verschil zat enkel in de hotelfunctie van het ziekenhuis. Dit is de hotelfunctie waar de ziekenhuizen tegenwoordig weer naar streven, om zo klanten aan te kunnen trekken en te behouden. Een “snaq” bij de cola, een senseo-apparaat op de kamer, een paar slippers, een badjas, wifi en warm eten wanneer het de patiënt uitkomt.

Laatst kreeg ik een dame aan mijn balie,gekleed in bont en strak gekapt. Deze suikerspin vroeg zich af of de patiënt op kamer 10 nou echt dat kamertje nodig had, want die zat gewoon rustig om zich heen te kijken in bed. Ze wilde de kamer graag reserveren voor haar man, ze hadden tenslotte hun hele leven een goede verzekering gehad “weet u wel“. Ze wilde er zelfs voor betalen. Toen ze erachter kwam dat haar verzoek geen gehoor kreeg is ze op hoge poten vertrokken. Het was me bijna niet gelukt om vriendelijk te blijven maar dat heeft ze niet eens gemerkt. Haar man heb ik hier nooit over gehoord, waarschijnlijk weet hij zelfs nergens van. Die vond het wel prima met de gezellige kamergenoten. Hij bedankte o­ns een week later hartelijk voor de goede zorgen toen hij vertrok. Zijn echtgenote zat o­ndertussen in de auto te wachten, vol van irritatie, maar wel met haar euro’s nog op zak. Ik hoop dat meneer voor dit geld eens lekker in de watten is gelegd door zijn vrouw, dat zou nog eens klasse zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s